Hacamat / Kupa Terapi
- Hacamat Nedir
Vücudumuz kan yolu ile tüm dokulara, hücrelere ihtiyacı olan oksijeni ve besini taşır. Doğumdan ölüme kadar hiç durmadan çalışan benden makinasıı kan ile vücudu yaşatır. Yediğimiz besinler, ilaçların kalıntıları, asitler gibi zararlı her şey deri altında birikmeler yapar. İşte Hacamat, deri altındaki birikmiş, damarda dolaşmayan, atıl kalmış, vücuda zararlı ve biriktiği noktada ilgili organa zarar veren pis kanın vücuttan dışarıya atılması işlemidir.
Kanınız temiz olursa, kan kaliteniz ne kadar iyi ve oksijen miktarı ne kadar yüksek ise siz o derece sağlıklı, organlarınız o derece rahat çalışır.
Hacamat damardan kan verme işlemi ile kıyaslanamaz. "Hacamat yaptırmama gerek yok ben kan veriyorum" diyenler ciddi bir yanılgıya düşmektedirler. Kan verme işleminde vücudun kullandığı, dolaşımda ki açık renkli temiz kan gider. Hacamatla alınan kan ise kullanılmayan pıhtılaşmış, Jöle/Yoğurt kıvamında, tamamen pis ve zararlı kandır. Bu pelteleşmiş pis kan; kan özelliğini tamamen yitirmiş, vücudun artık ve kullanmadığı, damarda dolaşmayan, toksik maddeler içeren bir özelliktedir. Zaten hacamat ile alınan kanı mikroskopik inceleyenler kristalize ve toksik madde içeriğini görebilmektedirler.
Hacamat aynı zamanda, Kan fazlalığının vücutta meydana getirdiği rahatsızlıkları gidermek için kullanılan bir tedavi yöntemidir.
Kupa terapisi, vücudun belirli yerlerinden kan aldırmak suretiyle yapılır. Amaç sağlığı korumak ve çeşitli hastalıklardan kurtulmaktır. Tarihi milattan önceye dayanır. Hekimler vücudu rahatsız eden kanı aldıktan, yani vücudu temizledikten sonra tedavi yapmaktaydılar. İslam tıbbında hacamatın yeri büyüktür. Zira Peygamber Efendimiz (S.A.V.) bir kaç hadisinde hacamatın önemini belirtmiştir.
Tıb'ın büyük Üstadı İBN-İ SİNA da hacamata çok önem vermiş, hangi hastalıkta nerede problemli kan biriktiğini detaylı bir şekilde anlatmış ve hacamat ile kanın vücuttan alınması gereken noktaları yazmıştır.
Hacamat tedavisinin temel prensibi, uygun noktalardan pıhtılar ve toksik maddeler vakumlanarak; kılcal damarlardaki tıkanıklıkları açma ve kirli kanın temizlenmesi işlemidir. Bu şekilde o bölgedeki organlara kan akışı düzenlenerek, organın hastalığının düzelmesinde etkili olacak, temiz ve düzenli kan dolaşımı sağlanmış olacaktır. Hacamat çok hızlı tesir gösterir, çok etkilidir. Eğitimli haccamlar tarafından yapılan hacamatın hiç bir yan etkisi olmaz.
- Peygamber Efendimiz'in Sünneti "hacamat"
Hacamat Allah'ın izni ile hastalıklardan koruyan ve yakalanılmış hastalıktan kurtulmak için Rasulullah tarafından ümmetine tavsiye edilmiştir.
- Hasta olmayan kişilerin, hastalığa yakalanmamak için yaptıracağı Sünnet olan HACAMAT hicri ayın ikinci döneminde özellikle 15, 17, 19, 21, 23 gibi tekli günler tavsiye edilir.
Rasulullah (s.a.s) şöyle dedi: İsra ve Mirac’a çıktığım zaman geçtiğim her melek topluluğu bana şöyle dediler; “Ey Muhammed! Mutlaka (ümmetine) hacamatı tavsiye et" (Ahmed,Tirmizi, İbn. Mace ve Hakim)
Başka bir hadis de ; Rasulullah (s.a.s) şöyle buyuruyor:
“Her bir melek topluluğunun yanında geçtiğimde, Melekler bana, Ey Muhammed! Ümmetine hacamatı emret.” ( Tirmizi sahih senetle)
- Hacamatın Zamanı
Ayın kendi yörüngesi üzerindeki çeşitli konumlarına göre denizlerde hatta karalarda ve atmosferde medcezir olayının meydana geldiği, bunun da yeni ay ve dolunay dönemlerinde en yüksek seviyeye ulaştığı bilinmektedir.
Günümüzde yapılan bazı araştırmalar ayın insan vücudu üzerinde benzer etkiler meydana getridiğini, dolunay günlerinde vücuttaki hormon ve sıvı dengesinde değişmeler görüldüğünü kadınlardaki doğum ve adet görme kanamalarının daha şiddetli olduğunu ortaya koymuştur.
Ayın çekim gücü göz ardı edilecek bir faktör değildir. Ayın büyük olduğu dolunay zamanında çekim gücü artışı nedeni ile denizler kabarır, asabiyet kavga gürültü, yaralanma, aile içi kavgalar hep bu döneme rast gelir, hatta beyin bile kafatası içinde çapta 1-3 mm genişlik itibari ile 1 cm büyür.
Bu sebeple Hacamat’ı dolunayın çekim kuvvetinden faydalanmak amaçlı hicri ayın 10’undan sonra veya 25’inden önce yaptırmak faydasını arttırır.
Mevsim olarak Hacamat;
Mevsim olarak yılın 12 ayı istenildiği ve gerekli olduğu durumlarda yaptırılır.
Hacamat’ın en faydalı olduğu mevsim ilkbahar ve sonbahar’da yapılan hacamat’tır.
Ömründe hiç hacamat yaptırmamış bir kimse daha faydalı diye uygun olan hacamat mevsimini veya hicri takvime göre daha uygun günü beklemek yerine ilk fırsatta yaptırması daha uygundur.
Sıcaklar bastırdığında yaz aylarında özellikle sıcak memleketlerde ikamet edenlere hacamat çok tavsiye edilir.
Hem sıcak memleket’te ikamet edip hem de yüksek tansiyon rahatsızlığı bulunanlar sadece yaz aylarında 2 kez yaptırsalar yeridir.
Kış aylarında yapılan hacamat ise bilhassa grip, nezle, soğuk algınlığı gibi bağışıklık sistemi zayıf veya stresli ortamlarda çalışanların sık sık yakalandığı kış hastalıklarına karşı en iyi korumayı sağlar.
Ay (Hicri) olarak Hacamat
En faydalı günler hicri 17, 19, ve 21. günlerdir. Bu günlere sünnet olan, herkese tavsiye edilen hacamat günleri denir.
Zira Rasulallah Efendimiz (SAV) imkan doğrultusunda hicri 17,19, ve 21’i tercih etmiştir, lakin ihtiyaç durumunda bu zamanlar haricinde de yaptırmıştır.
Tıbbın dehası İbn-i Sina Hazretleri El Kanun Fıt Tıbb (Tıbbın Kanunu) adlı eserinde ‘Çok acil bir durum yok ise hicri 25’inden sonra ve 5’inden önce Hacamat yapılmamasını tavsiye eder.‘
- Hacamatın Deva Olduğu Rahatsızlıklar
Hacamat Günümüzde Koruyucu ve tedavi edici olarak kullanılmaktadır.
- Psikolojik Rahatsızlıklar
- MİGREN, BAŞAĞRISI VE SİNÜZİT
- BEL VE BOYUN FITIĞI
- KİREÇLENME, ROMATİZMA, İLTİHAPLI EKLEM ROMATİZMASI
- Hormonel Rahatsızlıklar
- Analitik Muhakeme
- Diyabet Şeker
- Fibromiyalji
- Troid, Guatr
- Egzama Sedef
- Vertigo
- Vitiligo
- Kemik Erimesi
- Kısırlık
- Astım
- Unutkanlık
- Tansiyon
- Kansızlık
- Hiperaktivite
- Hacamatın Noktaları Ve Faydalari
- Şakaklardan Hacamat; (kulaklar önüne) Göz, burun, dudak, yanak, kulak, kulak çınlaması boğaz, boyun, diş ve diş eti hastalıklarına iyi gelir, beyni temizler, yüz cildini güzelleştirir.
- Kulak Arkası Hacamatı: Kulak, kulak çınlaması burun, boğaz ve göz hastalıklarına, ön dişler ve köpek dişlerine, baş ağrılarına, karaciğer ve safra kesesi sancılarına, baş titremesine,
- Omuzlardan Hacamat: Akciğer hastalıkları ve yüksek tansiyon, baş ağrısı ve baş dönmesi, migren, hormon dengesizliğine, boyun fıtığı ve kireçlenmesi, kol ve omuzlardaki romatizma ve ağrılar, uyuşma, halsizlik, saç dökülmesi, kepek
- Kürek Kemikleri; (iki omuz arası kahil noktası) Akciğerler, kalp, pankreas ve safra kesesi hastalıklarına,
- Bel Bölgesi Hacamat: İdrar tutamama, bel ağrısı ve fıtık, yüksek tansiyon, böbrekler, kadın erkek hastalıklarına iyi gelir
- Kuyruk Sokumu Hacamat: Prostat, fil hastalığı, basur ve adet düzensizliğine.
- Dizler Hacamat; (iç ve dış kısımları): Diz ağrısı ve diz hastalıklarına, adet düzensizliğine, basur, varis, baldır ve ayak yaralarına, mide, karaciğer, safra kesesi ve böbrek rahatsızlıklarına.
- Ayak Bileği Hacamat: Siyatik ağrılarına, varis, gut ve fil hastalıklarına, Adet düzensizliği ve basura çok iyi gelir. En iyi hacamat tedavi hastalanmadan önce yapılan hacamat tedavidir.
- Kalp Bölgesi Hacamat: Hacamat tedavi en çok uygulandığı önemli bir noktadır. Peygamber efendimiz (s.a.v) vesvese, evham, manevi ruhi sıkıntılar, halüsinasyon, hiperaktif, panik atak, depresyon psikolojik ve sinir hastalıklarında önerdiği ana merkezlerden biridir. Bu bölgeden yapılacak hacamat tedavi kalp, akciğerler, safra hastalıkları, tansiyon, immun (bağışıklık sistemi) üzerinde çok olumlu etkileri vardır. Vücut biyoelektrik enerjisi hemen artar, aura güçlenir
- Karaciğer Hacamatı: Bu bölgedeki uygulamalar genelde karaciğer temizliği ve safra taşları için çok faydalıdır. Halsizlik, yüksek kolesterol, tansiyon vb. için ideal noktadır. Günde 8-10 saat uyuduğu halde hala yorgun olanlar için mutlak tavsiye edilir. Yorgunluğun temel nedenlerinden birisi karaciğerin görevini tam olarak yapamayışından kaynaklanır.
hastalığına, adet düzensizliğine iyi gelir.
Toplardamar Hacamatı: Hacamat tedavi, sağ dirseğin toplardamarından hacamat tedavi, karaciğer, sol dirseğin toplardamarından alınırsa, dalak hastalıklarına çok iyi gelir.
- Hacamat Yaptıracak Kişilerin Dikkat Etmesi Gereken Hususlar
Hacamattan önce;
- En az 2 saat (mümkünse 6 saat) önceside bir şey yememiş olmak gerekir
- Eğer rahat tutulabiliyorsa oruçlu olmak iyidir ve hacamatta faydayı artırır
- Hacamat 2 saat önce "gerçek" bal ile yapılmış bal şerbeti içmek çok faydalıdır
- Hacamattan önceki gece uykusunu almış olmak hacamatın faydasını daha çok hissetmek açısından iyidir
- Bir gün öncesi cima yapmamış olmak vucudun kuvveti bakımından iyidir
- Hacamattan önce vucudu aşırı yoracak ve halsiz bırakacak ağır işlerden kaçınmak (bu hacamatın faydasını daha iyi hissetmek açısından) gerekir
- Şeker, kansızlık, hemofili gibi bilinen bir hastalık varsa mutlaka haccam bilgilendirilmelidir
- Hacamat sırasında boş şeyler konuşmayıp Allah'tan şifa istemek ve kişinin ezberden bildiği kadarı ile kuran okuması çok iyidir
Hacamattan Sonra;
- Bal Şerbeti içilmesi tavsiye olunur.
- 24 saat süre ile yağlı hazmı ağır gıdalar ve hayvansal gıdalar (et,süt ve süt ürünleri,yumurta gibi) tüketilmemesi hacamatın etkisini artırmak açısından çok iyidir.Bunu iki güne çıkarmakta iyidir.
- Ekşi ,Tuzlu ve acılı gıdalar tüketilmesi tavsiye olunur
- Hacamattan sonra 24 saat gerekmedikçe banyo yapılmaması mutlaka banyo yapmak gerekirse sıcak banyo yapmamak gerekir
- Hacamattan sonra 24 saat cima yapılmaması tavsiye olunur.
- O gün beden (ağır işlerden kaçınmak sureti ile) istirahat ettirilse hacamatın faydası daha fazla olur.
- Hacamattan hemen sonra uyumamak iyidir. İllaki uyumak istenirse 3-4 saat sonra uyunması tavsiye olunur.